Spring hovednavigationen over
Hent afgørelse

K E N D E L S E

 

Ved anklageskrift af 21. november 2023 har Advokatrådet indklaget advokat Arne Linde Olsen, København K, for tilsidesættelse af advokatpligterne, jf. retsplejelovens § 126, stk. 1, jf. hvidvasklovens §§ 7 og 8,

ved den 2. december 2022 i forbindelse med Advokatrådets tilsyn som advokat med sager omfattet af hvidvaskloven ikke at have udarbejdet tilstrækkelig risikovurdering og politikker for sin advokatvirksomhed og ved ikke at have dokumentation for gennemført intern kontrol og på trods af Advokatrådets efterfølgende henstillinger fortsat ikke at have udarbejdet tilstrækkelig risikovurdering og politikker eller have fremlagt dokumentation for gennemført intern kontrol.

Sagsfremstilling:

Advokat Arne Linde Olsen er født i 1955 og fik advokatbeskikkelse den 17. august 1982.

Advokatrådets sekretariat indkaldte ved brev af 29. september 2022 Advokatfirmaet Arne Linde Olsen ApS til tilsyn og anmodede herved om inden 10 dage at modtage oplysninger til brug for tilsynsbesøget, herunder dokumenter til opfyldelse af forpligtelser efter hvidvaskloven.

Advokat Arne Linde Olsen fremsendte den 20. oktober 2022 en række oplysninger til Advokatrådets sekretariat, men fremsendte i den forbindelse ikke de efterspurgte dokumenter til opfyldelse af forpligtelserne efter hvidvaskloven.

Advokatrådets sekretariat fremsendte ved e-mail af 30. november 2022 en liste over udvalgte sager til gennemgang på tilsynsbesøget til advokat Arne Linde Olsen og rykkede samtidig for fremsendelse af hvidvaskdokumenterne.

Ved e-mail af 1. december 2022 oplyste advokat Arne Linde Olsen, at han nu havde udarbejdet risikovurdering, politikker og forretningsgange, idet han vedhæftede disse.

Den 2. december 2022 gennemførte Advokatrådets sekretariat tilsynsbesøget, hvorunder det blev vurderet, at advokat Arne Linde Olsen som ejer af Advokatfirmaet Arne Linde Olsen ApS ikke havde udarbejdet tilstrækkelig risikovurdering og politikker, og at han ikke kunne forevise dokumentation for gennemført intern kontrol efter hvidvaskloven. De af advokat Arne Linde Olsen fremsendte forretningsgange blev imidlertid vurderet tilstrækkelige.

Advokatrådets sekretariatet fremsendte den 7. december 2022 en tilsynsrapport og meddelte samtidig advokat Arne Linde Olsen en frist til senest den 6. januar 2023 at fremsende advokatfirmaets opdaterede risikovurdering og politikker samt procedurer og dokumentation for gennemført intern kontrol. Endvidere blev Advokatrådets reviderede hvidvaskvejledning vedhæftet.

Den 6. januar 2023 fremsendte advokat Arne Linde Olsen opdateret risikovurdering og stillede samtidig nogle afklarende spørgsmål, ligesom han anførte, at han ikke forstod kravet om indsendelse af dokumentation for intern kontrol. Advokatrådets sekretariatet svarede hertil, at de ville vende tilbage.

Det er oplyst, at Advokatrådets sekretariat den 9. maj 2023 forsøgte at kontakte advokat Arne Linde Olsen, herunder for at beklage svartiden og for at besvare eventuelle spørgsmål. Da det ikke lykkedes, fremsendte sekretariatet ved e-mail af samme dag et brev, hvorved det blev oplyst, at den fremsendte risikovurdering og politik ikke blev fundet tilstrækkelig. Det blev hertil uddybet, at der fortsat ikke var foretaget en konkret analyse og vurdering af risikoen for, at advokatfirmaet kan blive misbrugt til hvidvask, samt at der ikke var foretaget en tilstrækkelig afgrænsning af advokatfirmaets risikovillighed.
Advokat Arne Linde Olsen blev herved meddelt en ny frist til senest den 23. maj 2023 at fremsende opdateret risikovurdering, politikker og dokumentation for intern kontrol.

Advokatrådets sekretariat forsøgte den 13. juli 2023 forgæves at kontakte advokat Arne Linde Olsen telefonisk. Sekretariatet genfremsendte efterfølgende brevet af 9. maj 2023 og meddelte en ny frist til senest den 10. august 2023 at fremsende de efterspurgte hvidvaskdokumenter. Advokat Arne Linde Olsen har oplyst, at han ikke modtog Advokatrådets sekretariats e-mails af 9. maj og 13. juli 2023.

Ved anklageskrift af 21. november 2023 indbragte Advokatrådet nærværende klage for Advokatnævnet.

Advokat Arne Linde Olsen fremsendte herefter ved svarskrift af 29. januar 2024 revideret risikovurdering, politikker og intern kontrol.

Parternes påstande og anbringender:

Advokatrådet:

Advokatrådet har påstået, at advokat Arne Linde Olsen pålægges en skærpet bøde efter retsplejelovens § 147 c, stk. 1.

Advokatrådet har endvidere nedlagt påstand om, at advokat Arne Linde Olsen pålægges inden for en frist på 6 uger fra modtagelsen af Advokatnævnets afgørelse at indsende fyldestgørende risikovurdering og politikker i overensstemmelse med hvidvasklovens §§ 7 og 8. Fristen afbrydes i perioder, hvor advokat Arne Linde Olsen deponerer sin advokatbeskikkelse, eller hvor retten til at udøve advokatvirksomhed bortfalder eller frakendes. Fristen genoptages, når retten til at udøve advokatvirksomhed generhverves.

Advokatrådet har til støtte herfor bl.a. gjort gældende, at advokater og advokatfirmaer efter hvidvaskloven er underlagt en række forpligtelser med henblik på at begrænse og forebygge risikoen for hvidvask og terrorfinansiering, herunder at udarbejde risikovurdering, politikker og forretningsgange. Disse skal være udarbejdet allerede inden, at advokaten påtager sig sager omfattet af hvidvaskloven.

Risikovurderingen skal identificere og vurdere risikoen for, at advokaten eller advokatfirmaet kan blive misbrugt til hvidvask eller terrorfinansiering, jf. hvidvasklovens § 7.

Politikken skal indeholde en vurdering af advokatfirmaets overordnede strategiske mål i relation til forebyggelse af hvidvask og finansiering af terrorisme, jf. hvidvasklovens § 8.

Advokat Arne Linde Olsen, der påtager sig sager omfattet af hvidvaskloven, havde ikke udarbejdet retningslinjer forud for tilsynet og er efterfølgende meddelt flere frister til at tilrette og opdatere virksomhedens udarbejdede hvidvaskretningslinjer, herunder risikovurdering og politikker. Han er flere gange blevet henvist til Advokatrådets hvidvaskvejledning samt Finanstilsynets hvidvaskvejledning og har tillige fået løbende vejledning vedrørende manglerne i henholdsvis risikovurderingen og politikkerne, men er i forbindelse hermed holdt op med at reagere på sekretariatets henvendelser. Advokatrådet bemærker i den forbindelse, at de opfølgende breve af 9. maj og 13. juli 2023 blev fremsendt til advokat Arne Linde Olsens e-mail, som var den samme e-mailadresse, som han ad flere omgange inden tilsynsbesøget havde reageret på. Dertil kommer, at der er tale om samme e-mailadresse, som advokat Arne Linde Olsen har oplyst til Advokatsamfundet som pligtmæssig kontaktmail, jf. vedtægt for Advokatsamfundet §§ 76 a og 77.

Det er Advokatrådets opfattelse, at advokat Arne Linde Olsen ikke i tilstrækkeligt omfang har sat sig ind i de forpligtelser, der gælder for advokater omfattet af hvidvaskloven, og derfor heller ikke i tilstrækkeligt omfang har kunnet identificere de iboende risikofaktorer, der er forbundet med at yde advokatbistand i sager omfattet af hvidvaskloven. Det er herefter Advokatrådets vurdering, at advokat Arne Linde Olsen har handlet i strid med god advokatskik ved først ikke at have udarbejdet de lovpligtige hvidvaskdokumenter forud for tilsynet og ved dernæst ikke at have tilstrækkelig risikovurdering og politik i henhold til hvidvasklovens §§ 7 og 8. Det under nærværende klagesag fremlagte vedrørende dokumentation for gennemført intern kontrol vurderes imidlertid at være tilstrækkeligt.
Det er i relation til sanktionsudmålingen anført, at forpligtelserne til at udarbejde tilstrækkelige hvidvaskretningslinjer er en central del af bekæmpelsen af hvidvask og terrorfinansiering og har været gældende siden ikrafttrædelsen af den nuværende hvidvasklov tilbage til den 26. juni 2017. Advokater og advokatfirmaer har således haft adskillige år til at indrette sig efter kravene. I Advokatrådets vejledninger til hvidvaskloven fra både 2017 og 2022 er pligten til at udarbejde risikovurdering, politikker og forretningsgange på hvidvaskområdet tillige omtalt, ligesom der løbende fra Advokatrådets side har været gjort opmærksom på pligterne.

På denne baggrund er det Advokatrådets opfattelse, at det må anses som en skærpende omstændighed, at advokat Arne Linde Olsen, der påtager sig sager omfattet af hvidvaskloven, på tidspunktet for indkaldelse til tilsynet ultimo 2022 ikke havde udarbejdet nogen af de påkrævede hvidvaskretningslinjer.

På baggrund af væsentligheden af, at en advokatvirksomhed har tilstrækkelige hvidvaskretningslinjer sammenholdt med den meget lange periode, som advokat Arne Linde Olsen har haft til at gøre sig bekendt med hvidvasklovens krav til hvidvaskretningslinjer og intern kontrol og indrette sin advokatvirksomhed herefter, nedlægger Advokatrådet påstand om, at advokat Arne Linde Olsen pålægges en skærpet bøde.

Indklagede:

Advokat Arne Linde Olsen har påstået frifindelse, subsidiært at tidligere sanktioner mod ham ikke tillægges gentagelsesvirkning.

Det er til støtte for påstanden om frifindelse bl.a. gjort gældende, at advokat Arne Linde Olsen ikke er bekendt med, at Advokatrådets sekretariat har forsøgt at kontakte ham telefonisk, ligesom der fra hans kontors omstilling ikke er lagt besked om, at han skulle kontakte rådssekretariatet. Videre bemærkes det, at de to e-mails af henholdsvis 9. maj og 13. juli 2023 ikke er modtaget af advokat Arne Linde Olsen. De kan have været fanget af kontorets virus- og skanningssystem og sorteret fra på grund af de vedhæftede filer. Da advokat Arne Linde Olsen under nærværende klagesag blev bekendt med disse e-mails, var det ikke længere muligt at se dem, da der kun er kapacitet til at gemme ca. 3 måneder bagud i tid, hvorfor de er slettet.

Det er endvidere anført, at advokat Arne Linde Olsen har forsøgt at udarbejde risikovurderingen og politikken, men har været i tvivl om, hvad der herefter skulle tilrettes. Et vejledende svar herpå findes i de e-mails, som desværre aldrig kom til hans kundskab.

Advokat Arne Linde Olsen har til støtte for den subsidiære påstand gjort gældende, at de tidligere sanktioner mod ham ikke bør tillægges gentagelsesvirkning, idet han har udvist vilje til at rette op på de dokumenter, som trods alt var udarbejdet.

Advokatnævnets behandling:

Sagen har været behandlet på et møde i Advokatnævnet med deltagelse af 7 medlemmer.

Nævnets afgørelse og begrundelse:
Det følger af retsplejelovens § 126, stk. 1, at en advokat skal udvise en adfærd, der stemmer med god advokatskik.

Det fremgår af hvidvasklovens §§ 7 og 8, at de af loven omfattede virksomheder og personer skal identificere og vurdere risikoen for, at virksomheden eller personen kan blive misbrugt til hvidvask eller finansiering af terrorisme, ligesom der skal foreligge tilstrækkelige skriftlige politikker, forretningsgange og kontroller, som skal omfatte risikostyring kundekendskabsprocedurer, undersøgelses-, noterings- og underretningspligt, opbevaring af oplysninger, screening af medarbejdere og intern kontrol. Pligten hertil har været gældende siden lovens ikrafttræden den 26. juni 2017.

Advokatnævnet lægger til grund, at advokat Arne Linde Olsen på tidspunktet for hvidvasklovens ikrafttræden den 26. juni 2017 som advokat med sager omfattet af hvidvaskloven ikke havde udarbejdet skriftlig risikovurdering og politikker.

Desuden lægger Advokatnævnet til grund, at advokat Arne Linde Olsen ikke efterfølgende på trods af flere frister herfor for Advokatrådet har fremlagt tilstrækkelig skriftlig risikovurdering og politikker, herunder en konkret analyse og vurdering af risikoen for, at advokatfirmaet kan blive misbrugt til hvidvask samt en tilstrækkelig afgrænsning af advokatfirmaets risikovillighed.

På denne baggrund finder Advokatnævnet, at advokat Arne Linde Olsen har handlet i strid med god advokatskik, jf. retsplejelovens § 126, stk. 1, og at der efter det anførte er tale om en grov tilsidesættelse. Det, som advokat Arne Linde Olsen har anført, om at han ikke har modtaget Advokatrådets sekretariats e-mails af 9. maj og 13. juli 2023, kan ikke føre til en anden vurdering.

Advokat Arne Linde Olsen er senest ved kendelse af 29. september 2023 pålagt en bøde på 80.000 kr. og ved kendelse af 28. maj 2019 pålagt en bøde på 40.000 for tilsidesættelse af god advokatskik. Kendelsen af 29. september 2023 er imidlertid indbragt for domstolene og tillægges derfor ikke betydning ved sanktionsudmålingen i nærværende sag.

Da forholdet i nærværende sag er begået forud for kendelsen af 28. maj 2019, fastsættes bøden som en tillægssanktion, jf. princippet i straffelovens § 89. Da Advokatnævnet som udgangspunkt anvender absolut kumulation ved bødefastsættelsen - det vil sige absolut sammenlægning af bøderne uden et samlet fradrag - har dette ikke betydning for bødens størrelse, men det betyder, at den her fastsatte bøde ikke vil blive talt med som et selvstændigt gentagelsestilfælde, hvis nævnet i en eventuel senere sag skal fastsætte en bøde i anledning af nye forhold.

Advokatnævnet pålægger derfor advokat Arne Linde Olsen en tillægsbøde på 20.000 kr. i medfør af retsplejelovens § 147 c, stk. 1.

Advokatnævnet pålægger endvidere advokat Arne Linde Olsen inden for en frist på 6 uger fra modtagelsen af Advokatnævnets afgørelse at indsende fyldestgørende risikovurdering og politikker i overensstemmelse med hvidvasklovens §§ 7 og 8. Der er herved lagt vægt på, at der efter Advokatnævnets opfattelse ikke er grundlag for at tilsidesætte Advokatrådets vurdering af de under nærværende klagesag fremlagte reviderede dokumenter til opfyldelse af hvidvasklovens §§ 7 og 8.
Advokat Arne Linde Olsen kan indbringe afgørelsen for retten inden 4 uger efter modtagelsen af kendelsen, jf. retsplejelovens § 147 d.

Herefter bestemmes:

Advokat Arne Linde Olsen pålægges en tillægsbøde til statskassen på 20.000 kr.

Advokat Arne Linde Olsen pålægges inden for en frist på 6 uger fra modtagelsen af Advokatnævnets afgørelse at indsende fyldestgørende risikovurdering og politikker i overensstemmelse med hvidvasklovens §§ 7 og 8. Fristen afbrydes i perioder, hvor advokat Arne Linde Olsen deponerer sin advokatbeskikkelse, eller hvor retten til at udøve advokatvirksomhed bortfalder eller frakendes. Fristen genoptages, når retten til at udøve advokatvirksomhed generhverves.

På nævnets vegne

Ole Hasselgaard